Ünnepi gálán vette át Magyarország a V4 kulturális soros elnökségét

Ünnepi gálán vette át Magyarország a V4 kulturális soros elnökségét
Ünnepi gálán vette át Magyarország a V4 kulturális soros elnökségét

2021. július 1-jén Lengyelországtól Magyarország vette át egy évre a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból, a 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó programsorozatának zárásaként, Nagymaroson rendezték meg   a V4 magyar elnökségének kulturális nyitó ünnepségét. Az eseményen Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára kiemelte: a legfontosabb, hogy a V4 országok minél jobban megismerjék egymás kultúráját. 

A Visegrádi Négyek - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára. 2021. július 1-je és 2022. június 30-a között ezt a tisztséget Magyarország tölti be. A V4 országok legrangosabb kulturális eseménye, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. „Három hét alatt sikerült megszerveznünk a fesztivált, és ezzel elsőként nyitottuk meg a nemzetközi fesztiválpiacot a visegrádi régióban” – emelte ki Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója.  A kulturális elnökség szimbolikus átadására az eseménysorozat zárásaként Nagymaroson egy ünnepi gála keretében került sor.  

„A négy nemzet megtapasztalhatta a történelem során, hogy a térségbe lépő birodalmak - bármerről is érkeztek, nyugatról, keletről vagy délről - a kultúrát a saját maguk céljaira használták és a saját kultúrájukat akarták ezekbe az országokba exportálni. A V4-ek kulturális együttműködése viszont teljesen más alapokon áll, egymás tisztelete mellett a legfontosabb, hogy egymás kultúráját minél jobban megismerjük” – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára.

Dr. Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a kultúra összetartó erejére hívta fel a figyelmet.  „A kultúra fejezi ki azt a közép-európai összetartozást, amellyel jobban megismerhetjük és megérthetjük egymást.”
    
„Az elkövetkező egy évben egymásra figyelő, összeölelkező, egymás kultúráját és múltját tisztelő kulturális programok tucatjaival fogjuk a VéNégyekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet újra beindítani” – emelte ki Fekete Péter, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkára, aki Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatójától vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget. 

Az ünnepi gálán a 2021-es Köszönjük, Magyarország! indulását is bejelentették. A program célkitűzése, hogy továbbra is segítse a pandémia miatt nehéz helyzetbe került előadóművészeket, a befogadóhelyek számára pedig lehetőséget biztosítson színvonalas produkciók bemutatására.

Az eseményen fellépett Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, a Feledi Project, Gubik Petra és Csengeri Attila színművészek, Dánielfy Gergő énekes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ artistái, Lengyelország egyik kiemelt tehetségű zsonglőrje és az Urban Verbunk táncegyüttes. 

Július 2-án Visegrádon a _CIRCUS FLOW _kiállítás cseh, lengyel és szlovák kortárs képzőművészek meghívásával, cirkuszi tematikájú alkotásaik szerepeltetésével köszönti Magyarország V4 elnökségének kezdetét. A tárlat emellett egyedülálló válogatás a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ 2020. évi nyílt alkotóművészeti pályázatára készített alkotásokból. 114 hazai kortárs képzőművész 250 cirkuszi tematikájú új műve - festmény, grafika, szobor, kisplasztika, fotó, videó és iparművészeti alkotás - kínál rendhagyó belemerülést a cirkusz sokszínű világába.
 

Galéria